Beta: Latest Build of Viscosity for Mac

Viscosity Menu Icon Packs, Two-Factor Scripts, & OpenVPN Config Tool

northisup

Posts: 3
Joined: Tue Aug 12, 2014 7:32 am

Post by northisup » Sat Aug 23, 2014 8:31 am
James wrote:
Hi northisup,

It appears you are seeing the same issue as hamidp - if you're able to run through the same instructions as posted above to try and get us a crash report that would be appreciated (as well as see whether an uninstall/install does the trick).

The _NSGlyphTreeInsertGlyphs messages are likely to be a Yosemite issue (they're not a terminal error), however to be on the safe side: do you know whether the names of any of your connections contain any glyph characters? Glyph characters are typically small picture characters or symbols. Do you run your system in a language other than English?

Cheers,
James
I don't think there are any glyphs in my connections. I have also removed all viscosity preferences and application support items. So it should be a fresh install.

My system is setup using us-english defaults.

I can do a system report for you if you want

issue persists on 1.5b2
Code: Select all
8/22/14 3:30:11.586 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.586 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.586 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.586 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.587 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.588 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.588 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.588 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.588 PM Viscosity[14108]: !!! _NSGlyphTreeInsertGlyphs glyph index issue 2
8/22/14 3:30:11.588 PM Viscosity[14108]: !!! Suppressing further NSGlyphTree logs
8/22/14 3:30:11.591 PM Viscosity[14108]: *** -[NSBigMutableString _getBlockStart:end:contentsEnd:forRange:stopAtLineSeparators:]: Range {0, 672} out of bounds; string length 670

hamidp

Posts: 6
Joined: Wed Aug 20, 2014 11:35 pm

Post by hamidp » Sun Aug 24, 2014 7:54 am
Same issue as above persists in 1.5b2

James

User avatar
Posts: 1869
Joined: Thu Sep 04, 2008 9:27 pm

Post by James » Mon Aug 25, 2014 4:23 pm
Hi northisup and hamidp,

Thanks for the additional information. We've done some serious testing with Yosemite Developer Preview 6, and we've been unable to replicate the issue at all, including with clean installs on several hardware models. This leads us to believe it is a bug in Yosemite beta, rather than Viscosity itself (although we're not ruling anything out).

northisup, you mention in an earlier post that you are using Yosemite build 14A299l, which corresponds to Yosemite Public Beta 1. Do you have any better luck with Yosemite Public Beta 2 (14A329r) which has since been released? I'd also recommend submitting a bug report to Apple if you're continuing to see the issue with the latest public beta version.

If you have an Apple Developer Account I'd also recommend trying with the latest developer preview rather than the public beta.

Cheers,
James
James Bekkema
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

dirkx

Posts: 1
Joined: Mon Aug 25, 2014 6:30 am

Post by dirkx » Mon Aug 25, 2014 7:23 pm
As far as I can work out - Yosemite works fine with smartcards except for one small thing - akin to the issue that hampers OpenSC and SSH use:

http://sourceforge.net/p/opensc/mailman ... /32752270/

If I bin-edit the finish() call out - the VPN comes up fine.

hamidp

Posts: 6
Joined: Wed Aug 20, 2014 11:35 pm

Post by hamidp » Tue Aug 26, 2014 12:15 am
James, if you have a debug build I'm willing to run it and get 'er working.

crashdump

Posts: 9
Joined: Wed Aug 20, 2014 7:37 pm

Post by crashdump » Tue Aug 26, 2014 7:04 pm
Hi James,
James wrote:
1. If you edit your connection and change the PKCS11 Retrieval option to "Prompt for certificate name" does Viscosity prompt for the name when you connect? If so, this indicates that the provider file is being added correctly by OpenVPN, however a device matching your entered PKCS11 certificate name was not found.
No, unfortunately, it doesn't. But if I pick "Use the certificate name bellow" and "Detect" I do have the list of certificates on my token.
James wrote:
2. If you're still stuck, how do you get on if you edit your connection in Viscosity and add "script-security 2" to the commands area under the Advanced tab, Save your changes, and then enable the "Allow unsafe OpenVPN commands to be used" option under Preferences->Advanced?
No more luck with this either. Here's the output:
Code: Select all
Aug 26 10:00:34: Viscosity Mac 1.5 (1223)
Aug 26 10:00:34: Viscosity OpenVPN Engine Started
Aug 26 10:00:34: Running on Mac OS X 10.10
Aug 26 10:00:34: ---------
Aug 26 10:00:34: Checking reachability status of connection...
Aug 26 10:00:34: Connection is reachable. Starting connection attempt.
Tue Aug 26 10:00:35 2014 NOTE: debug verbosity (--verb 12) is enabled but this build lacks debug support.
Aug 26 10:00:36: OpenVPN 2.3.4 x86_64-apple-darwin [SSL (OpenSSL)] [LZO] [PKCS11] [MH] [IPv6] built on Aug  9 2014
Aug 26 10:00:36: MANAGEMENT: CMD 'state on'
Aug 26 10:00:36: MANAGEMENT: CMD 'hold release'
Aug 26 10:00:36: PKCS#11: Adding PKCS#11 provider '/Library/OpenSC-14.0/lib/opensc-pkcs11.so'
Aug 26 10:00:36: PKCS#11: pkcs11h_addProvider entry version='1.11', pid=3456, reference='/Library/OpenSC-14.0/lib/opensc-pkcs11.so', provider_location='/Library/OpenSC-14.0/lib/opensc-pkcs11.so', allow_protected_auth=0, mask_private_mode=00000000, cert_is_private=0
Aug 26 10:00:36: PKCS#11: Adding provider '/Library/OpenSC-14.0/lib/opensc-pkcs11.so'-'/Library/OpenSC-14.0/lib/opensc-pkcs11.so'
What's strange is that I can definitely establish a connection using your Openvpn binary and this OpenSC library from the command line !

EDIT: Like hamidp I don't mind running some tests/debug version on my system if you need it.

James

User avatar
Posts: 1869
Joined: Thu Sep 04, 2008 9:27 pm

Post by James » Wed Aug 27, 2014 2:58 am
Build Notice: Viscosity 1.5b3 Now Available

If you receive an error message stating that Viscosity's helper tool was unable to be installed/updated under Yosemite please restart your computer or uninstall the old helper tool like so:
Code: Select all
sudo launchctl unload /Library/LaunchDaemons/com.sparklabs.ViscosityHelper.plist
sudo rm /Library/PrivilegedHelperTools/com.sparklabs.ViscosityHelper
sudo rm /Library/LaunchDaemons/com.sparklabs.ViscosityHelper.plist
You can subscribe to this topic by clicking on the "Subscribe topic" link at the bottom of the page to receive email notifications of new beta versions.
James Bekkema
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

James

User avatar
Posts: 1869
Joined: Thu Sep 04, 2008 9:27 pm

Post by James » Thu Aug 28, 2014 3:58 pm
Hi hamidp,

Are you running the latest Yosemite version (Public Beta 2, or Developer Preview 6)?

Cheers,
James
James Bekkema
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

James

User avatar
Posts: 1869
Joined: Thu Sep 04, 2008 9:27 pm

Post by James » Thu Aug 28, 2014 5:02 pm
Hi crashdump,

dirkx's post above details what is going on, and a probable solution. Unfortunately it's up to OpenSC to fix/workaround this issue (assuming it doesn't turn out to be a bug in Yosemite's PCSC implementation).

The reason why it's working for detecting certificates from inside the editor (and when you're kicking off OpenVPN manually from the Terminal) is that it's running in your local user environment. For an actual connection Viscosity starts OpenVPN with elevated privileges and a secured environment (hence PKCS#11 providers are loaded in the same environment), and it appears OpenSC is failing under these conditions (as well as under other differing environments, such as via SSH).

Cheers,
James
James Bekkema
Viscosity Developer

Web: http://www.sparklabs.com
Support: http://www.sparklabs.com/support
Twitter: http://twitter.com/sparklabs

donza

Posts: 4
Joined: Fri Sep 05, 2014 3:04 am

Post by donza » Fri Sep 05, 2014 3:09 am
On Yosemite Public Beta 2 and with the latest beta of Viscosity.

It looks that DNS settings are not applied for GUI applications. From terminal I'm able to ping names, but I can see DNS lookup errors in log when using for example web browsers. Only after manually configuring DNS resolver to network settings Safari starts to load up websites. This is a new issue with Yosemite, while it worked quite fine on Mavericks.
166 posts Page 16 of 17